Domowy fast-food na obiad? Proszę bardzo!
Składniki na 4 porcje:
- 4 tortille pełnoziarniste (można kupić lub zrobić samemu) lub lawasz, ormiański chleb (nie jest pełnoziarnisty, ale ma lepszy skład!)
- 600 g mielonego mięsa wołowego (w wersji wege można użyć tofu wędzonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 opakowanie mixu sałat lub kapusta pekińska
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 2 pomidory
- 1 duża cebula czerwona
- 2-3 łyżki octu winnego lub balsamicznego
- sos: 5 łyżek ketchupu + 1 łyżka majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr lub greckiego 0% tł.+ ocet z moczenia cebuli
Mięso wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę posiekaj, zalej octem i odstaw na około pół godziny. Pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki, kapustę poszatkuj. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i octu z moczenia cebuli przygotuj sos. Tortille posmaruj sosem, dodaj pokrojone warzywa oraz mięso, zawiń jak kebaba i podsmaż przez chwilę na gorącej patelni. Gotowe kebaby owiń w folię aluminiową, by dłużej trzymały ciepło – ten etap możesz pominąć.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Wartość energetyczna – 443 kcal
- Białko – 38,2 g
- Tłuszcze – 12,8 g
- Węglowodany – 41,1 g