tortilla z mięsem wołowym, warzywami i ketchupem

Kebab wołowy w tortilli

Domowy fast-food na obiad? Proszę bardzo!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille pełnoziarniste (można kupić lub zrobić samemu) lub lawasz, ormiański chleb (nie jest pełnoziarnisty, ale ma lepszy skład!)
  • 600 g mielonego mięsa wołowego (w wersji wege można użyć tofu wędzonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie mixu sałat lub kapusta pekińska
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2-3 łyżki octu winnego lub balsamicznego
  • sos: 5 łyżek ketchupu + 1 łyżka majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego skyr lub greckiego 0% tł.+ ocet z moczenia cebuli

Mięso wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę posiekaj, zalej octem i odstaw na około pół godziny. Pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki, kapustę poszatkuj. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i octu z moczenia cebuli przygotuj sos. Tortille posmaruj sosem, dodaj pokrojone warzywa oraz mięso, zawiń jak kebaba i podsmaż przez chwilę na gorącej patelni. Gotowe kebaby owiń w folię aluminiową, by dłużej trzymały ciepło – ten etap możesz pominąć.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 443 kcal
  • Białko – 38,2 g
  • Tłuszcze – 12,8 g
  • Węglowodany – 41,1 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments