Zupa jaglana

Zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy jaglanej, imbiru oraz siemienia lnianego dostarcza błonnika, wielu składników odżywczych i witamin, a także doskonale rozgrzewa. Polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

 2016-01-07 16.53.09

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/4 pora
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Umyj i obierz warzywa, zmiel siemię lniane oraz dokładnie opłucz kaszę jaglaną. Zagotuj wodę, a następnie dodaj kurkumę, majeranek, lubczyk, liście laurowe i siemię lniane, a także pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Po ponownym zagotowaniu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i czosnek, posiekany na talarki por oraz kaszę i ziele angielskie. Gotuj do zmiękczenia warzyw przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 30,8 kcal
  • białko – 1,0 g
  • tłuszcze – 0,3 g
  • węglowodany – 7,0 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~M arek
~M arek
8 lat temu

A ile siemienia jest w tej zupie?

~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Wygląda na zdrową.