Zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy jaglanej, imbiru oraz siemienia lnianego dostarcza błonnika, wielu składników odżywczych i witamin, a także doskonale rozgrzewa. Polecam szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/4 pora
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
Umyj i obierz warzywa, zmiel siemię lniane oraz dokładnie opłucz kaszę jaglaną. Zagotuj wodę, a następnie dodaj kurkumę, majeranek, lubczyk, liście laurowe i siemię lniane, a także pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Po ponownym zagotowaniu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i czosnek, posiekany na talarki por oraz kaszę i ziele angielskie. Gotuj do zmiękczenia warzyw przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 30,8 kcal
- białko – 1,0 g
- tłuszcze – 0,3 g
- węglowodany – 7,0 g
A ile siemienia jest w tej zupie?
“1 łyżka siemienia lnianego” :))
Wygląda na zdrową.