Urodziny, Sylwester, Andrzejki, Ostatki… a przy tym szampańska zabawa do białego rana na domowej imprezie? Poniżej kilka zdrowych przekąsek na tego typu okazje.
Koreczki Caprese
- małe kulki mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
Na wykałaczki nadziewaj pomidorki, mozzarellę i bazylię.
Koreczki z winogronowe z serem i orzechami
- winogrona (najlepiej bezpestkowe)
- ser pleśniowy lub kozi
- orzechy/migdały
Winogrona posmaruj serkiem i obtocz w posiekanych orzechach, nadziewaj na wykałaczki.
Koreczki z kabanosem i serem pleśniowym
- kabanos drobiowy
- ser pleśniowy
- papryka czerwona
- oliwki
Składniki pokrój na mniejsze kawałki, nadziewaj na wykałaczki.
Ogórek zawijany z łososiem wędzonym
- ogórek zielony
- łosoś wędzony
- serek śmietankowy
- koperek
- pieprz świeżo mielony
Ogórka umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski. Każdy pasek posmaruj serkiem wymieszanym z posiekanym koperkiem i pieprzem, następnie ułóż plasterek łososia i zawiń całość w rulonik. Zepnij wykałaczką.
Chrupki z ciecierzycy
- ciecierzyca konserwowa
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka
- sól, pieprz
Cieciorkę odsącz i przepłukaj na sicie. Następnie wysyp równomiernie na papierze do pieczenia i piecz w 200oC przez 20 minut. Po tym czasie polej olejem wymieszanym z przyprawami i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.
Tortilla z tuńczykiem i kukurydzą
- tortilla pełnoziarnista
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- papryka czerwona
- 2 łyżki jogurtu naturalnego/Skyr/typu greckiego 0%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- koperek
- sól, pieprz
Tuńczyka i kukurydzę odsącz i przepłukaj na sicie. Następnie zmieszaj z posiekanym koperkiem, majonezem, jogurtem, musztardą i przyprawami. Powstałą pastą posmaruj tortillę, ułóż słupki papryki, zawiń w rulonik i przetnij na mniejsze kawałki.
Tortilla z szynką i warzywami
- tortilla pełnoziarnista lub lawasz
- szynka drobiowa
- serek śmietankowy np. Włoszczowa, Bieluch
- sałata, papryka, szczypiorek
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Tortillę posmaruj serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Następnie ułóż plasterki wędliny, porwaną na kawałki sałatę i pokrojoną w słupki paprykę. Zawiń tortillę i poprzecinaj na mniejsze kawałki.
Warzywa z sosem tzatziki
- marchew
- seler naciowy
- papryka czerwona, żółta, zielona
- jogurt typu greckiego 0 % tł. lub skyr naturalny
- ogórek zielony
- czosnek
- sól, pieprz
Warzywa umyj, pokrój w słupki. Jogurt wymieszaj ze startym na grubych oczkach tarki ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Słupki warzyw maczaj w powstałym sosie.
Grissini pełnoziarniste z hummusem
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej, pełnoziarnistej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- białko do posmarowania
- dodatki: sól gruboziarnista, mak, sezam, czarnuszka lub zioła prowansalskie
- hummus
Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielki dołek, rozkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, solą, zalać ciepłą wodą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie dodać olej i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powygniatać i podzielić na kilka części (ilość uzależniona od dodatków, których chcemy użyć). Każdą część wymieszać z wybranym dodatkiem, np. solą, czarnuszką, sezamem. Następnie ciasto zrolować na cienkie wałeczki o długości krótszego boku, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować ubitym białkiem. Piec przez 10 – 15 minut w temp. 200 oC.
Chipsy owocowe lub warzywne
Przepis znajdziecie tutaj.
Kulki bananowo-owsiane
- 2 banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z płatkami. Formuj kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Ciasteczka piecz przez około 15 minut w temp. 180oC.