Fit przekąski na imprezę

Urodziny, Sylwester, Andrzejki, Ostatki… a przy tym szampańska zabawa do białego rana na domowej imprezie? Poniżej kilka zdrowych przekąsek na tego typu okazje.

Koreczki Caprese

  • małe kulki mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • bazylia

Na wykałaczki nadziewaj pomidorki, mozzarellę i bazylię.

Koreczki z winogronowe z serem i orzechami

  • winogrona (najlepiej bezpestkowe)
  • ser pleśniowy lub kozi
  • orzechy/migdały

Winogrona posmaruj serkiem i obtocz w posiekanych orzechach, nadziewaj na wykałaczki.

Koreczki z kabanosem i serem pleśniowym

  • kabanos drobiowy
  • ser pleśniowy
  • papryka czerwona
  • oliwki

Składniki pokrój na mniejsze kawałki, nadziewaj na wykałaczki.

Ogórek zawijany z łososiem wędzonym

  • ogórek zielony
  • łosoś wędzony
  • serek śmietankowy
  • koperek
  • pieprz świeżo mielony

Ogórka umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski. Każdy pasek posmaruj serkiem wymieszanym z posiekanym koperkiem i pieprzem, następnie ułóż plasterek łososia i zawiń całość w rulonik. Zepnij wykałaczką.

Chrupki z ciecierzycy

  • ciecierzyca konserwowa
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Cieciorkę odsącz i przepłukaj na sicie. Następnie wysyp równomiernie na papierze do pieczenia i piecz w 200oC przez 20 minut. Po tym czasie polej olejem wymieszanym z przyprawami i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.

Tortilla z tuńczykiem i kukurydzą

  • tortilla pełnoziarnista
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/Skyr/typu greckiego 0%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • koperek
  • sól, pieprz

Tuńczyka i kukurydzę odsącz i przepłukaj na sicie. Następnie zmieszaj z posiekanym koperkiem, majonezem, jogurtem, musztardą i przyprawami. Powstałą pastą posmaruj tortillę, ułóż słupki papryki, zawiń w rulonik i przetnij na mniejsze kawałki.

Tortilla z szynką i warzywami

  • tortilla pełnoziarnista
  • szynka drobiowa
  • serek śmietankowy np. Włoszczowa, Bieluch
  • sałata, papryka, szczypiorek
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Tortillę posmaruj serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Następnie ułóż plasterki wędliny, porwaną na kawałki sałatę i pokrojoną w słupki paprykę. Zawiń tortillę i poprzecinaj na mniejsze kawałki.

Warzywa z sosem tzatziki

  • marchew
  • seler naciowy
  • papryka czerwona, żółta, zielona
  • jogurt typu greckiego 0 % tł.
  • ogórek zielony
  • czosnek
  • sól, pieprz

Warzywa umyj, pokrój w słupki. Jogurt wymieszaj ze startym na grubych oczkach tarki ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Słupki warzyw maczaj w powstałym sosie.

Grissini pełnoziarniste z hummusem

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • białko do posmarowania
  • dodatki: sól gruboziarnista, mak, sezam, czarnuszka lub zioła prowansalskie
  • hummus

Mąkę przesiać do miski, zrobić niewielki dołek, rozkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, solą, zalać ciepłą wodą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie dodać olej i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powygniatać i podzielić na kilka części (ilość uzależniona od dodatków, których chcemy użyć). Każdą część wymieszać z wybranym dodatkiem, np. solą, czarnuszką, sezamem. Następnie ciasto zrolować na cienkie wałeczki o długości krótszego boku, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować ubitym białkiem. Piec przez 10 – 15 minut w temp. 200 oC.

Chipsy owocowe lub warzywne

Przepis znajdziecie tutaj.

Kulki bananowo-owsiane

  • 2 banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z płatkami. Formuj kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych. Ciasteczka piecz przez około 15 minut w temp. 180oC.

LOGO
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments