Prawdziwy smalec jest źródłem tłuszczów. “Smalec” w wersji roślinnej dostarcza również białko, węglowodany, błonnik, witaminy oraz składniki mineralne. Co prawda nie nadaje się do smażenia, ale na kanapkach smakuje obłędnie.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Fasolę odcedzić i przepłukać na sicie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki zmiksować i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem i warzywami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 124,9 kcal
- białko – 6,1 g
- tłuszcze – 4,0 g
- węglowodany – 17,5 g
Uwielbiam słodkawy smak i kremową konsystencję tej pasty <3
Zeszklona cebulka robi tutaj robotę 😉