Placki z cukinii stanowią bardzo smaczny odpowiednik placków ziemniaczanych. W zasadzie przepis różni się tylko głównym składnikiem. Co zrobić, by nie były ciężkostrawne i mniej kaloryczne? Upiec w piekarniku.

Składniki:
- 2 duże cukinie (około 900 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- sos: 150 ml jogurtu naturalnego + 1-2 ząbki czosnku + ulubione przyprawy
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach po pozbyciu się gniazd nasiennych. Posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie dokładnie! ją odcisnąć, najlepiej przez ściereczkę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą drobno cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Od razu wymieszać, formować łyżką placuszki i układać na blaszce do pieczenia. Placki piec w temperaturze 190 ºC przez około 30 – 40 minut w zależności od ich wielkości i grubości. W trakcie pieczenia można odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne. Podawać z sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami) i świeżymi warzywami.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 41,5 kcal
- białko – 2,3 g
- tłuszcze – 0,8 g
- węglowodany – 6,9 g
Super zamiennik dla ziemniaków ^.^ i mało kalorii… co oznacza, że można sobie pojeść 😀
Oj tak, zdecydowanie można zjeść ich sporo 😉