Bardzo prosty deser na koniec lata z owocami sezonowymi. Wystarczy upiec kruche ciasto, ugotować budyń i ułożyć owoce.
Składniki:
- 130 g mąki dowolnego rodzaju
- 30 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki erytrolu lub innego słodzidła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 500 ml mleka
- 30 g erytrolu lub innego słodzidła
- 500 g jeżyn
Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia i erytrolu zagnieć ciasto. Rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i upiecz w 180 ºC przez około 25 minut. W międzyczasie przygotuj budyń z dodatkiem erytrolu według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia. Na upieczony spód tarty wylej masę budyniową i poukładaj owoce. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 96,7 kcal
- białko – 2,9 g
- tłuszcze – 3,2 g
- węglowodany – g
Cudo <3