Gofry bez mleka i cukru

Jak zrobić gofry bez mleka i cukru? Wystarczy podsmażyć jabłka, które uzupełnią odpowiednią wilgoć i słodycz ciasta. Przepis ten fajnie sprawdzi się w czasie rozszerzania diety niemowląt, a także w diecie osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białka mleka krowiego.

Składniki na 4 gofry:

  • 200 g prażonych jabłek (jabłka zetrzeć na tarce, dusić do miękkości)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g mąki
  • 70 g oleju rzepakowego

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto smażyć w gofrownicy. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Świeże owoce lub dżem wydają się być najlepszą opcją.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza 1 gofra:

  • Wartość energetyczna – 330 kcal
  • Białko – 7,0 g
  • Tłuszcze – 21,7 g
  • Węglowodany – 27,7 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments