Jak zrobić gofry bez mleka i cukru? Wystarczy podsmażyć jabłka, które uzupełnią odpowiednią wilgoć i słodycz ciasta. Przepis ten fajnie sprawdzi się w czasie rozszerzania diety niemowląt, a także w diecie osób z nietolerancją laktozy czy alergią na białka mleka krowiego.
Składniki na 4 gofry:
- 200 g prażonych jabłek (jabłka zetrzeć na tarce, dusić do miękkości)
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g płatków owsianych
- 60 g mąki
- 70 g oleju rzepakowego
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto smażyć w gofrownicy. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Świeże owoce lub dżem wydają się być najlepszą opcją.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 gofra:
- Wartość energetyczna – 330 kcal
- Białko – 7,0 g
- Tłuszcze – 21,7 g
- Węglowodany – 27,7 g