KREM Z DYNI z owocem mango

Sezon na dynię w pełni. Jako zdecydowana wielbicielka zup-krem zapraszam do spróbowania przepisu na pyszny dyniowy krem z lekką nutką słodyczy pochodzącej z owocu mango. Zachwyca smakiem 🙂

Desktop15

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1/2 l bulionu warzywnego (wywar z włoszczyzny z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu i soli)
  • 1/2 l mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mango
  • sól, pieprz

Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej mleko, dodaj dynię, ziele angielskie, imbir, lekko posól i gotuj do miękkości około 20 minut. W tym czasie pokrój drobno cebulę i czosnek i uduś je na patelni na podgrzanym oleju.

Po ostudzeniu zmiksuj dynię z cebulą i czosnkiem. Dodaj wcześniej przygotowany bulion warzywny, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość zagotuj, rozlej do bulionówek i udekoruj pokrojonym na cienkie słupki miąższem owocu mango, który wzbogaci całość odpowiednim smakiem i aromatem.

Smacznego 🙂

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 35,5 kcal
  • białko – 1,3 g
  • tłuszcze – 1,3 g
  • węglowodany – 5,3 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Athletic
~Athletic
8 lat temu

Próbowałem, fantastycznie smakuje. Szczerze polecam!

Mira
Mira
4 lat temu

Ciekawe połączenie…