Sezon na dynię w pełni. Jako zdecydowana wielbicielka zup-krem zapraszam do spróbowania przepisu na pyszny dyniowy krem z lekką nutką słodyczy pochodzącej z owocu mango. Zachwyca smakiem 🙂
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1/2 l bulionu warzywnego (wywar z włoszczyzny z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu i soli)
- 1/2 l mleka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 mango
- sól, pieprz
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej mleko, dodaj dynię, ziele angielskie, imbir, lekko posól i gotuj do miękkości około 20 minut. W tym czasie pokrój drobno cebulę i czosnek i uduś je na patelni na podgrzanym oleju.
Po ostudzeniu zmiksuj dynię z cebulą i czosnkiem. Dodaj wcześniej przygotowany bulion warzywny, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość zagotuj, rozlej do bulionówek i udekoruj pokrojonym na cienkie słupki miąższem owocu mango, który wzbogaci całość odpowiednim smakiem i aromatem.
Smacznego 🙂
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 35,5 kcal
- białko – 1,3 g
- tłuszcze – 1,3 g
- węglowodany – 5,3 g
Próbowałem, fantastycznie smakuje. Szczerze polecam!
Ciekawe połączenie…