Pomysły na ZUPY KREM

Zupy krem stają się coraz bardziej popularne. Dawniej takich “papek” używano jedynie przy rozszerzaniu diety niemowląt, dziś można je spotkać nawet w najlepszych restauracjach. 

 

Zupki

KREM PAPRYKOWY

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 szkl. wywaru z włoszczyzny
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodaj wydrążoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez 5 minut, zalej bulionem i gotuj przez 10 minut. Odstaw zupę z ognia, dodaj jogurt lub maślankę i zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

 

KREM Z SOCZEWICY

  • 1 szkl. lub 1 puszka soczewicy
  • 6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • szczypta oregano
  • sól morska
  • pieprz

Soczewicę zalej wodą i mocz przez całą noc lub zalej wrzątkiem i mocz przez 2 godziny. Następnie odlej wodę i dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek. Warzywa zalej wodą w ilości, która jedynie je przykryje i gotuj do miękkości. Po tym czasie zblenduj całość na krem, dodaj przyprawy i oliwę.

 

KREM BROKUŁOWO-SZPINAKOWY

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 1 brokuł
  • 100 g liści szpinaku
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach oliwy. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i podsmaż przez 2 minuty. Po tym czasie zalej warzywa wodą, wsyp kaszę jaglaną i podgotuj przez 15 minut. W tym czasie przygotuj brokuła – podziel na różyczki i pokrój łodygi. Następnie wrzuć do wywaru łodygi, a po 5 minutach różyczki. Całość gotuj przez 5 minut. Odstaw zupę z ognia, dodaj opłukany szpinak i jogurt, zblenduj na gładki krem, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i oliwę.

 

KREM CEBULOWY

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 600 g cebuli
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • natka pietruszki (do podania)
  • sól morska
  • pieprz

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie – staraj się nie przypalić, bo inaczej zupa będzie gorzka. Dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej 1,5 l wody. Dosyp przyprawy i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, dodaj jogurt lub maślankę i zblenduj na krem. Dekoruj natką pietruszki.

 

KREM POMIDOROWY

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • papryka słodka
  • sól morska
  • pieprz

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z suszonymi pomidorami (wraz z 2 łyżkami oleju) oraz listkami bazylii. Dopraw do smaku.

Smacznego!

LOGO

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~najwa
~najwa
7 lat temu

Zupa nr 2 jest z soczewicy czy ciecierzycy?

~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Ciężko się zdecydować 😀