TARTA JABŁKOWA z orzechami laskowymi i miodem

W sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek, ule pełne świeżutkiego miodu, gałęzie leszczyny ugięte od nadmiaru orzechów laskowych… nie pozostaje nic innego tylko zebrać owoce lata i kulinarnie je wykorzystać. Poniżej przepis na pyszną tartę owsianą.

 20160911_181036

 

Składniki:

  • 250 g mąki ze zmielonych płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka
  • 130 g orzechów laskowych

Z mąki owsianej, proszku do pieczenia, jajka i jogurtu naturalnego zagnieć ciasto, włóż na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na talarki, wymieszaj z miodem i cynamonem. Orzechy laskowe posiekaj na drobne kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy na tartę wysmarowanej lekko olejem i posypanej płatkami owsianymi.  Wyłóż jabłka, posyp orzechami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 192,3 kcal
  • białko – 6,2 g
  • tłuszcze – 8,8 g
  • węglowodany – 25,7 g
4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~Angela
~Angela
7 lat temu

Są orzechy, miód, jabłka, jogurt… prawie jak musli śniadaniowe 😉

~Angela
~Angela
7 lat temu

Ja bardzo lubię jabłko a Wy 🙂 ?

~Kinga
~Kinga
7 lat temu

Smaki dzieciństwa 🙂

~Joanna
~Joanna
6 lat temu

Bezglutenowe ciasto! Muszę wypróbować!

Irena
Irena
5 lat temu

Smak tkwi w prostocie <3 no i fajnie, że z naszych polskich składników!