Ciastka owsiane z bakaliami

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu deser, który zachwyci każdego łakomczucha – zdrowe, smaczne, chrupiące, pożywne i sycące ciasteczka bez dodatku białego cukru, tłuszczu, mleka i jajek.

100_7091

 

Składniki na około 20 ciastek:

  • 200 g orzechów (włoskich, laskowych i/lub nerkowców)
  • 100 g nasion (słonecznika, dyni i/lub sezamu)
  • 100 g suszonych owoców (żurawina i/lub daktyle)
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki otrębów żytnich lub mielonych orzechów
  • 3 łyżki miodu

Orzechy i suszone owoce posiekaj. Następnie wymieszaj je razem z nasionami, płatkami owsianymi, otrębami i miodem. Białka lekko roztrzep (wystarczy widelcem), dodaj do bakalii i dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być luźna. Formuj łyżką płaskie ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut do zarumienienia, pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 386,8 kcal
  • białko – 11,2 g
  • tłuszcze – 22,7 g
  • węglowodany – 39,9 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~mlodakk
8 lat temu

Muszą być pyszne i do tego jeszcze zdrowe

trackback

[…] 150 g ciastek kruchych, np. owsianych […]